Profil: Anders Holch Povlsen
Danmarks rigeste mand har næsten lige så mange poster i erhvervslivet, som han har milliarder på bankbogen. Anders Holch Povlsen er både erhvervsmand og landejer, og i 2021 opnåede han en plads blandt verdens 200 rigeste personer. Selvom han gerne holder sig udenfor mediernes søgelys, så er der stor interesse for den jyske købmand, som har en estimeret formue på 11,2 mia. dollars, hvilket svarer til ca. 69,7 mia. kr.
Fra én tøjbutik til et tekstilimperium
Allerede som 28-årig overtog Anders Holch Povlsen familiefirmaet, Bestseller. Bestseller var forældrenes livsværk, grundlagt af faderen, Troels Holch Povlsen i 1975. Troels Holch Povlsens onkel ejede på dette tidspunkt en skrantende tekstilfabrik, men efter et kig i kundekartoteket, satte nevøen sig for at ændre på dette. Troels Holch Povlsen så, at onklen ikke havde nogen kunder i Ringkøbing, og besluttede derfor at åbne en tøjbutik netop her.
Butikken fik navnet Pigalle, og skulle sælge sommerkjoler til byens turister. Butikslanceringen i Ringkøbing gik over al forventning, og snart ejede Troels Holch Povlsen fire tøjbutikker i den vestjyske by. Senere udvidede han også forretningen til andre jyske byer, og skabte kort efter også sin egen engroshandel. Herefter var der dømt kronisk vokseværk for virksomheden, som i 1983 flyttede hovedkvarteret til den midtjyske by, Brande, hvor Bestseller fortsat har hjemme.
Tekstiler i blodet
Allerede i ungdommen var Anders Holch Povlsen meget optaget af familievirksomheden, og pjækkede gerne fra gymnastiktimerne i skolen for i stedet at tage del i arbejdet på lageret. Det lå derfor tidligt i kortene, at Anders en dag skulle overtage familieimperiet. Han var interesseret i alle virksomhedens led, og havde helt særlige evner, når det gjaldt fremsyn og strategiske investeringer.
Da Anders Holch Povlsen overtog ejerskabet af Bestseller i 2001, var det en ung men ikke uerfaren erhvervsleder, der skulle stå i spidsen for en milliardforretning. Fra 1996 til 2001 havde Holch Povlsen været administrerende direktør for koncernens tøjmærke Vila, og han var nu klar til at overtage ansvaret for hele Bestseller.
Den største landbesidder i Skotland
Med kendte tøjmærker som Jack & Jones, Name it, ONLY, Pieces, Selected og Vero Moda, er det Bestseller der er grundstenen i Holch Povlsens økonomi. I 2020 havde koncernen omkring 2.780 butikker og 17.000 medarbejdere fordelt på 70 lande. Men selvom det er produktion og salg af tøj, der for alvor har skabt familieformuen, sørger Anders Holch Povlsen også for at foretage strategiske investeringer i andre brancher.
I 2006 begyndte Bestseller-ejeren at opkøbe godser og landejendomme i Skotland, og med 12 ejendomme – primært i det skotske højland – ejer han i dag mere land i Skotland, end den britiske dronning. Udover økonomiske indtægter fra de store jordbesiddelser, har Holch Povlsen også et erklæret mål om at investere stort i naturgenoprettelse for disse områder.
Anders Holch Povlsen virksomheder: Normal, FCM og Coolshop
Anders Holch Povlsens portefølje er vokset kraftigt gennem en årrække, og foruden de skotske jordinvesteringer, ejer han også store aktieposter i blandt andet Nemlig.com, butikskæden Normal og online-tøjportalerne Asos og Zalando. Med 67 procent af aktierne i Normal, er butikskædens imponerende vækstkurve gode nyheder for Holch Povlsen.
I 2021 gjorde Holch Povlsen sig også bemærket, da han købte 25% af Coolshop, ligesom han købt sig ind i fodboldklubben FC Midtjylland. Den jyske klub fik en økonomisk indsprøjtning på 125 millioner kr. For dette beløb erhvervede Holch Povlsen sig 25 procent af FCM.
Familietragedie i Sri Lanka
Trods de store – og nogle gange også ekstravagante – investeringer, og en status som Danmarks rigeste person, holder Anders Holch Povlsen sig gerne i baggrunden for det hele. Mottoet er ’den der lever stille, lever godt’ og sammen med konen, Anne Holch Povlsen, trækker han sig gerne tilbage på parrets herregården, Constantinsborg, ved Aarhus, eller til en af familiens øvrige ejendomme på kontinentet.
Hele landets øjne blev dog rettet mod familien Holch Povlsen i påsken 2019, hvor parret var taget på ferie i Sri Lanka med deres fire børn. Under morgenmadsbuffeten på luksushotellet Hotel Shangri-La i hovedstaden Colombo detonerede en ødelæggende bombe. Det samme skete syv andre steder spredt over den asiatiske østat, hvor i alt 258 personer blev dræbt – heriblandt Holch Povlsens tre børn, Alma, Agnes og Alfred.
Takkede for opmærksomheden
Efterfølgende strømmede det ind med kondolencer til familien, som siden indrykkede en annoncen i flere danske dagblade med følgende tekst:
”Vi vil gerne udtrykke vores dybfølte taknemmelighed for den hjertevarme, omsorg og støtte, vi har modtaget efter tabet af vores tre elskede børn Alma, Agnes og Alfred. Vi er dybt bevægede over de mange betænksomme og kærlige kondolencer, hjertelige tanker, tegninger og omsorgsfulde hilsner, der er blevet sendt til os fra nær og fjern. Det rører os dybt og giver os styrke, der vil hjælpe os fremover”
Året efter var der heldigvis bedre nyheder for familien. To små mirakler kom til verden i form at to velskabte tvillingedøtre – født den 11. marts 2020. ”Familien glæder sig ubeskriveligt over de to små mirakler, både til at lære dem at kende og til, at de bliver en livsbekræftende og glædelig del af familien” lød det bl.a. i en sjælden udtalelse fra familien.
Se alle Anders Holch Povlsens forbindelser i erhvervslivet her