Sådan laver du en faktura
Langt de fleste virksomheder sender og/eller modtager fakturaer. Nogle virksomheder fakturerer kunder mange gange dagligt mens andre virksomheder kun behandler fakturaer et par gange om måneden. Uanset hvordan din virksomhed indkræver penge fra sine kunder, er det vigtigt at have styr på reglerne for faktureringer.
En faktura er en detaljeret regning, som udspecificerer købet af varer eller ydelser. På fakturaen bliver kunden ligeledes oplyst om betalingsmuligheder og dato for rettidig betaling. På en faktura fremgår der således oplyser om antal, priser og betalingsbetingelser, ligesom der kan være vedlagt et indbetalingskort.
Som med andre formelle dokumenter stilles der en række krav til hvad en faktura skal indeholde. I denne guide finder du information om, hvordan du laver en faktura, så den overholder de gældende regler. Guiden er f.eks. oplagt til dig, der er i færd med at starte egen virksomhed.
Hvad skal en faktura indeholde?
Herudover kan du se en oversigt over de elementer som en faktura skal indeholde:
- Udstedelsesdato (dato for hvornår fakturaen er udskrevet)
- Fakturanummer (et fortløbende og unikt nummer, der kan bruges til at identificere fakturaen)
- Sælgers registreringsnummer (CVR-nummer)
- Navn og adresse for sælger og køber
- Mængden og arten af de leverede varer og/eller ydelser
- Dato for hvornår varer eller ydelser leveres eller handlen afsluttes
- Afgiftsgrundlaget / momsgrundlaget (pris pr. enhed uden moms samt eventuelle prisnedslag, bonus og rabatter, hvis disse ikke er medregnet i prisen pr. enhed)
- Den gældende momssats
- Det pågældende momsbeløb, som skal betales.
Kilde: Retsinformation
Opsætning af en faktura
Mens der er regler for hvad en faktura skal indeholde, så bestemmer du selv hvordan din faktura skal se ud når det kommer til layout. Benytter du et digitalt regnskabsprogram, kan du ofte finde en enkel skabelon. I flere tilfælde kan programmet selv danne en faktura på baggrund af de data, som findes i systemet. Alternativt kan du sætte din faktura op i Word eller et andet tekstbehandlingsprogram. Bruger du et tekstbehandlingsprogram, så husk at gemme dokumentet som pdf, så kunden ikke har mulighed for at rette i dokumentet.
Har du et firmalogo så kan du med fordel sætte dette ind øverst på din faktura, så du opnår et professionelt udtryk. Når du har lavet din faktura, skal den sendes afsted til den person eller virksomhed, som du har handlet med. Gem også selv en kopi af fakturaen til dit eget regnskab.
Gratis faktura på nettet
Du kan også lave en faktura nemt, hurtigt og gratis med hurtigfaktura.dk. Her fylder du blot kontaktinformationer, beløb og betalingsoplysninger i rubrikkerne hvorefter du kan hente en flot og enkel faktura. Det er også muligt at tilføje et firmalogo. Har du ikke noget firma og dermed intet CVR-nummer, så kan sælgeroplysningerne også udfyldes med CPR-nummer – oplagt for bl.a. freelancere, der ikke har et CVR-nummer.