Profil: Erik Damgaard

Den danske it-milliardær har prøvet lidt af hvert. Erik Damgaard har både solgt en sit livsværk for et astronomisk beløb, tabt formuen på finanskrisen og været reality-stjerne og forsidestof for ugebladene. Heldigvis er Erik Damgaard født superoptimist, og der skal mere end lidt modgang til at stoppe ham. Besøg Erik Damgaards profil på LinkedIn her.

Maskiningeniør og it-haj

Erik Damgaard blev født den 15. februar 1961. Han voksede op i et klassisk parcelhuskvarter hvor faren var forsikringsagent og moren var bogholder. Allerede fra en tidlig alder var Erik Damgaard interesseret i teknik, og han lavede f.eks. sin egen radio og tilhørende højttalere til drengeværelset. Det var derfor naturligt, at Damgaard valgte at læse til maskiningeniør på Danmarks Tekniske Højskole – et studie, som også gav ham mulighed for et udvekslingsophold i USA.

På University of South Carolina stiftede Erik Damgaard bekendtskab med it. I starten af 1980’erne var it ukendt land for de fleste – i særdeleshed hjemme i lille Danmark – men sammen med lillebroren Preben kunne Erik Damgaard sagtens se en forretning i det nye medie. Brødrene begyndte derfor at købe disketter og printere fra Taiwan, som de kunne sælge videre med en beskeden fortjeneste.

Erik Damgaard virksomheder: Damgaard Data

Det var dog ikke livet som sælger, der trak i Erik Damgaard. Han ventede blot på den rigtige idé. Idéen kom dog kort efter: En af Erik Damgaards venner var blevet forhandler af et nyt dansk program til bogføring ved navn Hera. Programmet skulle sælges for 8.000 kr pr. diskette, men Erik Damgaard var bestemt ikke imponeret over den tarvelige opsætning. Han mente, at han nemt kunne programmere noget bedre.

I barndomshjemmets kælderetage gik arbejdet straks i gang. Moderen som jo var bogholder blev naturligvis inddraget som testpilot, og resultatet blev et ganske avanceret program, som havde langt flere funktioner end konkurrenternes. Her fandtes både et faktureringssystem og en indbygget varelager-oversigt. Året var 1984 og Damgaard-brødrene var klar til at indtage verden – Preben som sælgeren og Erik som programmøren. Damgaard Data var skabt.

Fra kælderværelse til berømmelse og børsnotering

Med virksomheden Damgaard Data og deres fornemme produkt, kom ordrerne hurtigt i hus. Da Damgaard-brødrene i 1984 deltog i Kontor & Data-messen i Bella Centret endte de med at få ordrebogen fuld, selvom de blot havde forventet at lave et par demonstrationer. Tre år senere havde virksomheden 30 ansatte, og pengene var begyndt at fylde godt på bankbogen.

I 1992 fik Damgaard Data for første gang en professionel bestyrelse, som kunne løfte selskabet til nye højder. Det kulminerede i oktober 1999, hvor selskabet gik på børsen. På dette tidspunkt havde Damgaard Data en årsomsætning på 500 millioner kroner og 500 ansatte, og måneden efter børsnoteringen var brødrenes selskab mere værd af Bang & Olufsen. Virksomheder over hele verden havde taget Erik Damgaards bogføringsprogram til sig. Året efter valgte Erik og Preben Damgaard at fusionere med den endnu større danske it-udvikler, Navision.

Solgt til Microsoft

Udenlandske investerer kiggede også interesseret med i, hvad der foregik på den danske it-scene, og i 2002 købte Microsoft Navision for 11 milliarder kroner – 36 procent over aktiekursen. Salget indbragte de to Damgaard-brødre i omegnen af en milliard kroner hver. Når man pludselig har så mange penge, er der også mange mennesker der har en mening om, hvad du skal gøre med dem. Således kom Erik Damgaard til at investere i en række tvivlsomme projekter. Erik Damgaard var programmør – ikke investor, men pludselig ejede han både vindmølleparker og store byggeprojekter i ind- og udland.

I 2007 købte Erik Damgaard også et palæ, der var en rigmand værdig, nemlig Bella Vista på Hambros Allé i Hellerup. Med en salgspris på 65 millioner var Bella Vista – en 500 kvadratmeter stor pragtvilla –Danmarks dyreste hus. En stor ejendom med god plads til kunst på væggene og dyre biler i garagen. Allerede året efter solgte Damgaard dog villaen igen, og flyttede i stedet til sit stutteri i Nordsjælland.

Reality-stjerne

Erik Damgaard var indtil 2006 gift med Signe Damgaard, som han har børnene Sebastian og Marie-Louise samme med. Det var dog en anden kvinde, der var med til at bringe Erik Damgaard frem i rampelyset. I 2007 mødte han den tidligere Playboy-model Anni Fønsby, som på dette tidspunkt drev en skobutik i Store Kongensgade i København.

Forholdet mellem Erik Damsgaard og den storbarmede blondine skabte hurtigt forsidehistorier i de danske ugeblade, og i 2008 kunne Anni og Erik opleves på tv, som Danmarks nye succespar i serien ’Anni og Erik goes to Hollywood’, som blev sendt på Kanal 4. Sammen fik de også datteren Victoria. Erik Damsgaard og Anni Fønsby blev gift i 2009, og ifølge medierne bød ægteskabet både på op og nedture. Sidstnævnte talte bl.a. en straffesag mod Anni Fønsby for rufferi og bordeldrift. Parret blev skilt i 2014.

Ovenpå efter finanskrisen

Inden finanskrisen var Erik Damgaard – på papiret – god for omkring tre milliarder kroner, men den imponerende formue skrumpede på ganske kort tid til 30 millioner kroner. Stadig et markant beløb, men milevidt fra de gyldne tider inden krisen. Erik Damgaard blev tvunget til at sælge ud. Privatfly, luksusvillaer og dyre biler blev solgt. Det samme gældt en lang række investeringsprojekter. I stedet flyttede Damgaard til Spanien, hvor han tog sig en tænkepause.

Under den spanske sol besluttede Erik Damgaard at det var for tidligt at give op. Han kunne vælge at blive liggende ved poolen resten af sine dage, og bruge sine sidste millioner under sydens sol, eller han kunne trække i arbejdstøjet. Han valgte derfor at gå tilbage til rødderne – til et nyt iværksætterprojekt med et genkendeligt tema, nemlig bogføring.

Uniconta

Da Microsoft droppede bogføringsprogrammet C5, som Damgaard havde udviklet, opstod der et hul i markedet, og Erik Damgaard vidste, hvordan det hul skulle fyldes. Derfor kastede han sig i 2015 ud i et nyt it-projekt med navnet Uniconta – et bogføringsprogram til små og mellemstore virksomheder. Damgaard har siden slået sig ned i Belo Horizonte, en storby nord for Rio de Janeiro, sammen med sin nye kone, spanske Renata Damgaard.

Se alle Erik Damgaards forbindelser i erhvervslivet her