Profil: Jacob Risgaard

Jacob Risgaards barndom var bestemt ikke glamourøs – den kendte erhvervsleder og iværksætter var faktisk lidt af en rod, og blev smidt ud af både skole og børnehjem.

I dag ser verden noget anderledes ud for Coolshop-stifteren, der bor i Frederikshavn med ægtefællen Rikke Bielefeldt og to tvillingedøtre. Her er der egen sandstrand og udsigt til Kattegat, men rejsen til den store formue med millioner på bankkontoen har bestemt ikke været uden bump på vejen. Besøg Jacob Risgaards profil på LinkedIn her

Fra kaotisk barndom til dvd-handel

Jacob Risgaard blev født i Nordjylland i 1977, og voksede op i Sæby. Barndommen var relativt kaotisk med en enlig mor, der bestemt ikke havde mange penge på bankkontoen. Jacob mødte først sin italienske far mange år senere. I stedet var det morfaren og klasselæren, der fungerede som rollemodeller. De kunne dog ikke forhindre, at Jacob blev smidt ud af skolen og det ungdomshjem, han boede på.

De barske realiteter fik dog ikke Jacob Risgaard til at knække nakken – tværtimod. I 1990’erne øjnede Jacob Risgaard sin første chance for at skabe en god forretning. Ved at udnytte et hul i markedet, var det muligt at importere dvd-film fra USA, og sælge dem på det danske marked samtidig med, at filmene blev vist i biograferne herhjemme. Dvd’erne blev solgt gennem en primitiv hjemmeside i katalogform, hvor bestillingerne foregik over mail.

Jacob Risgaard virksomhed: Den første forretning endte i milliongæld

Det gik godt for dvd-butikken lige indtil it-boblen bristede i 2000. Banken trak tæppet væk under den spirende forretning, og i stedet endte Jacob Risgaard med en milliongæld. Fogedretten plukkede den unge iværksætter for alt – inklusive en grå Jaco-papegøje, som var blevet købt kort tid forinden.

Med en milliongæld hængende over hovedet, måtte Jacob tænke kreativt. Som almindelig lønmodtager ville han aldrig blive gældfri. Han måtte gøre noget ’vildere’ – et ord, som siden er blevet Jacob Risgaards motto og mantra.

Sammen med Mark og Mike Nielsen etablerede han i 2004 butikken Coolshop. I begyndelsen var Coolshop blot en lille grossistvirksomhed, men forretningen erobrede hurtigt markedsandele gennem den hastigt voksende internethandel – bl.a. ved salg af computerspil.

Opgør med nulfejls-kultur

Selskabet bag Coolshop hedder Entertainment Trading ApS – et firma, som gennem årene har været leveringsdygtig i store millionoverskud. De imponerende bedrifter har naturligvis skabt opmærksomhed omkring Jacob Risgaard, der endvidere er velsignet med gode talegaver.

Jacob fortæller gerne om sin vej til succes, og vil på denne måde gerne inspirere andre iværksættere. Han ønsker samtidig at gøre op med den fremherskende nulfejls-kultur, hvor det udelukkende handler om topkarakterer:

- Jeg vil gerne vise de unge mennesker, at man ikke behøver få 12-taller for at klare sig. Jeg blev selv smidt ud af folkeskolen. Og det er bare så demoraliserende at få at vide, at du er for dårlig, og du er dum. Flid kommer man længst med, har Jacob Risgaard fortalt.

Kendt fra Løvens Hule

Den øgede opmærksomhed sammenholdt med Jacob Risgaards vindende personlighed førte i 2020 til en plads i Løvens Hule. Her erstattede Risgaard en anden kendt erhvervsmand, nemlig Hummel-ejer Christian Stadil. I tv-programmet fremlægger håbefulde iværksættere deres idéer for et panel af potentielle investorer, som herefter skal vurdere, om de ønsker at købe sig ind i projekterne.

At investere i forskellige virksomheder var allerede en strategi for Jacob Risgaard inden hans medvirken i DR-programmet, og de mange investeringer har været med til at øge den nordjyske købmands formue betragteligt. I 2020 var formuen i Risgaards pengetank – JR Holding – således på 30 mio. kr. Ikke dårligt for en iværksætter uden nogen længere uddannelse.

Car Race og velgørenhed

Udover investeringerne i virksomheder bruger Jacob Risgaard også sin tid på hurtige biler og motorsport. I 2021 investerede han et millionbeløb i det danske e-motorsportsfirma P1 Esport. Med investeringen var Jacob Risgaards forhåbning at skabe en ægte game changer i e-motorsporten, så Sim Racing-disciplinen kunne udbredes i hele Danmark.

Interessen for biler er dog ikke begrænset til de virtuelle af slagsen. Jacob Risgaard ejer således også selv en række dyre sportsvogne, og har derudover taget initiativ til begivenheden Cool Car Race – et årligt arrangement hvor rigmænd fremviser deres sportsvogne og samtidig rejser penge til godgørende formål. Et af de godgørende formål er CoolUnite, som støtter udsatte og sygdomsramte børn i Danmark.

Se alle Jacob Risgaards forbindelser i erhvervslivet her.