Profil: Jesper Buch

Jesper Buch er en benhård forretningsmand, som gerne taler lige ud af posen. Sådan foregår det, når han sidder som en af investorerne i tv-programmet Løvens Hule, men også når han skal lave forretninger uden rullende kameraer.

Buchs egen formue blev skabt gennem succesen med internetportalen Just Eat, og han deler gerne ud af sine erfaringer som iværksætter. Her handler det bl.a. om at gå med mavefornemmelsen, men også at være benhård i forhold til samarbejdspartnere og konkurrenter. Besøg Jesper Buchs profil på LinkedIn her.

Spillemaskiner og nordjysk restaurant

Jesper Buch blev født i Vamdrup sydvest for Kolding den 30. august 1975. Her drev forældrene en succesfuld restaurant, og Buch vidste også allerede i en tidlig alder, at han på et tidspunkt ville kaste sig ud i livet som selvstændig. Som 14-årig tog han sine første spæde skridt mod denne tilværelse da han opkøbte spillemaskiner i Den Blå Avis, og efterfølgende stillede dem op i lokale grillbarer. Herefter kunne han så dele overskuddet med grillbarens ejer – en smart lille forretning.

Efter at være færdiguddannet fra Kolding Købmandsskole i 1995, købte Jesper Buch en restaurant i Blokhus. Buch var blot 21 år gammel, men lugtede en god forretning i det nordjyske. Han kendte jo til arbejdet med at drive en restaurant fra forældrene, så hvor galt kunne det gå. Faktisk gik det slet ikke galt for på blot et år fik Buch sat skik på restauranten, og kunne efterfølgende sælge den med fortjeneste.

Uden pizza i Oslo

I år 2000 var Jesper Buch ansat som trainee ved den danske ambassade i Oslo, og her fik han lyst til en pizza. Efter en hurtig søgning på nettet fandt han ikke nogen resultater. ”Jeg kunne ikke finde noget. Det syntes jeg var lidt underligt. Kort efter skrev jeg den første forretningsplan. Ideen var at gøre det nemt og enkelt at bestille takeaway-mad og få det leveret til døren” har Jesper Buch fortalt i et interview med Euroman.

For at skabe en succes, var det nødvendigt med et godt hold, og Buch involverede sig hurtigt med barndomsvennen Henrik Østergaard, mens firmaet Freeway skulle stå for markedsføring, og diskotekskongen Carsten Mikkelsen – manden bag Crazy Daisy – skulle stå for netværksdelen.

Herudover blev der optaget et lån på 320.000 kr. i banken og investeret i en Toyota Sportsvan. Bilen blev plastret til med reklamer for det nye koncept, og herefter gik turen rundt i landet for at sælge Just Eat-idéen til restauranter, pizzeriaer og grillbarer.

En arbejdsuge på 80 timer

Just Eat ramte plet i forhold til tidsånden i det nye årtusinde, hvor almindelige mennesker stadig først var ved at opdage internettets mange muligheder. At bestille mad på nettet var revolutionerende, men idéen skulle først købes af landets restauranter. Der lå stadig meget arbejde forude. I bogen ’All In’ beskriver Jesper Buch sine oplevelser som iværksætter, og fortæller, at man ikke skal forvente at arbejde mindre end 80 timer om ugen, hvis man vil have succes:

”Jeg mener ikke, det er muligt at nå toppen uden at arbejde 80 timer om ugen. Dit firma er i lang, lang tid en enmandshær, og så duer det bare ikke at insistere på at gå hjem klokken 17.” Firmaet skal være i tankerne døgnet rundt, og så er der ikke nødvendigvis plads til familie og venner:

”Du skal være klar til at gå hjem og sige til din kæreste og dine børn: ’I ser mig ikke i fem år, men når jeg kommer hjem igen, så garanterer jeg jer for, at vi kommer til at leve et liv i økonomisk uafhængighed” lyder det provokerende og måske lidt arrogante råd til kommende iværksættere.

Jesper Buch virksomheder: Forretningseventyr i London og på den spanske sydkyst

I 2004 begyndte Just Eat at give overskud, og det var derfor tid til nye udfordringer: Buch ville erobre det britiske marked, og rejste derfor til London i 2005. Med sig havde han opskriften på succes. Han startede virksomheden Just-eat.co.uk, og brugte erfaringerne fra lanceringen i Danmark til hurtigt at få gang i forretningen på de britiske øer.

Tre år senere gik turen til den spanske sydkyst hvor Buch for alvor begyndte at investere i forskellige virksomheder. Han stiftede bl.a. Mentaline.com som senere blev til gomentor.com – en digital platform, hvor psykologer og coaches kan finde klienter – og omvendt.

Millioner på bankkontoen

I 2011 solgte Jesper Buch sine aktier i Just Eat. Han fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til, men i aftaleteksten lå også, at han ikke måtte nævne det præcise beløb. Han løftede dog lidt af sløret for sin økonomi, da han i et interview med Berlingske fortalte, at han var gået fra at være mangemillionær til multimillionær.

Siden er han blevet det, der kaldes angel investor, hvor han selv aktivt hjælper firmaet ved at give gode råd til de unge entreprenører. Hertil er det blevet til investeringer i virksomheder som bl.a. Autobutler, GoMore, Miinto og Reshopper.

Løves Hule og inspiration til iværksættere

”Hvis jeg oplever noget, som irriterer mig, så begynder min hjerne at tænke løsninger, og hvordan det kan laves til en forretning,” forklarede Jesper Buch i et interview med Berlingske tilbage i 2008, og det er tydeligvis samme devise, som den danske forretningsmand lever efter i dag, hvor han er en af investorerne i DR-programmet Løvens Hule.

I dag bor Jesper Buch atter i Danmark. Sammen med familie flyttede han hjem i 2016, og bor nu på Frederiksberg. Udover investeringer i forskellige start-ups afholder Buch også gerne foredrag, ligesom han står bag flere bøger målrettet håbefulde iværksættere. Det gælder bl.a. bogen ’KICK-ASS’, som en overgang var den mest solgte danske e-bog på iTunes.

Se alle Jesper Buchs forbindelser i erhvervslivet her