Profil: Lars Seier Christensen

Lars Seier kan både skrive serieinvestor og milliardær på visitkortet, men Saxo Bank-skaberen har også gjort sig bemærket indenfor bl.a. politik, sport og gastronomi. Han har både øje for den gode forretning og for de forretninger, som fylder ham med livsglæde.

Lars Seier er en mand der siger sin mening, og en mand, der ikke er bange for at skilte med sin succes, hvilket den ekstravagante bopæl – et slot i Schweiz – bestemt vidner om. Herudover har den københavnske livsnyder bl.a. investeret penge i gourmetrestauranter, cykelsport, fodbold og Formel 1. Noget skal man jo bruge millionerne på… Besøg Lars Seiers profil på LinkedIn her.

Jylland, arkæologi og politik

Da Lars Seier var ganske ung, flyttede familien – far, mor, Lars og lillebroren Peter – fra København til Jylland. Faderen var gymnasielærer og havde netop fået ansættelse på Viborg Katedralskole. Adressen blev et parcelhus i landsbyen Løgstrup mellem Viborg og Skive; en lille by, hvor den lille familie havde svært ved at falde til. Ægteskabet gik i stykker og da Lars Seier var 11 år flyttede moren og lillebroren tilbage til København.

Alene med faderen smittede dennes interesser naturligvis af på Lars Seier, som både var blev fascineret af det antikke Rom, hver alle udlandsrejser gik til, og for den liberale politik med det frie initiativ og tanken om, at ethvert menneske er sin egen lykkes smed. Allerede som 15-årig mistede Lars Seier dog sin far, hvorefter han blev genforenet med sin mor og bror i København.

Startede som barejer

Lars Seier overvejede at studere arkæologi, men endte i stedet med at rejse til Spanien efter studentereksamen. Her åbnede han en bar på Costa del Sol sammen med vennen Michael Hardenfeldt. Det første forsøg som iværksætter gik dog ikke specielt godt, og da baren blev solgt fem år senere, vendte Lars Seier hjem med færre penge på lommen, end da han tog afsted.

Noget værdifuldt havde Seier dog med hjem i bagagen – en god portion erfaring og ikke mindst en række nye kontakter. En af disse nye kontakter fik job som børsmægler i London, og opfordrede Seier til at følge trop. Selvom Lars Seier ikke havde nogen erfaring som mægler, tog han udfordringen op. Han havde gennem længere tid interesseret sig for økonomi, læst Financial Times og Wall Street Journal, og fulgt med i kurserne på pundet, dollaren og forskellige råvarer.

Lars Seier virksomheder: Børsmægler med eget firma

Springet fra barejer til børsmægler gik overraskende nemt, og fra 1988 til 1994 arbejde Lars Seier for Petley & Co., LIT Europe og Gerald Metals. Det var også gennem dette arbejde, at Seier mødte sin kommende kompagnon, Kim Fournais. Kim Fournais havde en forretningsidé, som han gerne ville have Seier med på, og sammen stiftede de i 1992 fondsmæglerselskabet Midas. I starten var Seier blot medejer af firmaet, men da projektet for alvor begyndte at tage form, flyttede han hjem til København og blev en del af Midas.

I midten af 1990’erne var aktiehandel på internettet stadig i sin spæde barndom, men folk var efterhånden ved at få øjnene op for de nye muligheder, som internettet kunne tilbyde. Ligeledes var den digitale valutahandel på et absolut begynderstadie, og internettet blev for alvor en game-changer for Midas. Her kunne man nemlig tage kampen op med giganterne i den finansielle verden.

Valutahandel på internettet

På internettet handlede det ikke om funklende nye bankfilialer, et korps af veluddannede medarbejdere og et stort analyseapparat. Med en flot og indbydende hjemmeside kunne Midas slå både Citibank og Goldman Sachs.

Efter årtusindskiftet begyndte internethandlerne for alvor at give penge i kassen hos Midas, som ligeledes fik tilkendt banklicens, og efterfølgende ændrede navn til Saxo Bank. Over de næste år ekspanderede Saxo Bank kraftigt – både nationalt og globalt – og banken åbnede kontorer i finansielle centre som London, Paris, Zürich, Dubai, Singapore og Tokyo.

Cykelsport og PR

Lars Seier havde altid interesseret sig for sport, og som led i Saxo Banks PR-strategi blev banken i 2008 sponsor for Bjarne Riis’ cykelhold, der fik navnet Team CSC-Saxo Bank. Sponsoratet og samarbejdet med Bjarne Riis fortsatte de næste otte år, indtil Riis solgte holdet til den russiske finansmand, Oleg Tinkov.

Sponsoratet var naturligvis med til at udbrede kendskabet til Saxo Bank, men var i lige så høj grad et præstigeprojekt for Seier, som således var med til at skabe et af tidens bedste cykelhold. Herudover sikrede sponsoratet, at Saxo Bank kunne bringe betydningsfulde kunder med bag kulisserne på de største cykelevents som f.eks. Tour de France.

Seier Capital og schweizisk slot

I 2010 valgte Lars Seier at flytte fra Danmark til Schweiz, hvor familien flyttede ind på det 800 år gamle slot, Schloss Schwarzenbach med udsigt over Thur-floden. Gennem en årrække havde Lars Seier været utilfreds med den økonomiske og politiske udvikling i Danmark, og følte et behov for luftforandring. Han havde selv gjort sit til at påvirke situationen gennem aktiv deltagelse i samfundsdebatten og gennem økonomiske donationer til partiet Liberal Alliance, men fandt altså et nyt og fredeligt eksil i midten af Europa.

Lars Seier fungerede som direktør for Saxo Bank indtil 2015, hvor han valgte at trække sig fra posten. To år senere solgte han også sin sidste aktieandel i banken – et salg, der indbragte ham omkring 2,6 milliarder kroner. I stedet skabte han selskabet Seier Capital, som investerer i forskellige nye projekter. Gennem Seier Capital er Lars Seier bl.a. blevet medejer af Michelin-restauranterne Geranium og Alchemist, ligesom han i 2019 købte 22,5% af akterne i Parken Sport og Entertainment.

Iværksætteri med den rette timing

I 2019 lancerede TV2 et modstykke til DR-programmet Løvens Hule. TV2’s iværksætterprogram fik titlen ’Vejen til Seier’, og her var det Lars Seier, der skulle udvælge lovende projekter på tværs af 700 iværksættere fra hele landet. I programmet kunne Seier både dele ud af sine egne erfaringer og hjælpe de mest lovende projekter med en økonomisk håndsrækning.

I det hele taget er udbredelsen af iværksætteriet blevet et hjertebarn for Seier, der også delte ud af sine oplevelser i et interview med det danske digitale iværksættermedie, Techsavvy. For mange håbefulde iværksættere vil punkt nummer et på Seiers liste nok være en smule nedslående. Ifølge Seier er det vigtigste parameter for at få succes som iværksætter nemlig held. Det gælder naturligvis om at have en god idé, men selv den bedste idé er ikke meget værd, hvis ikke timingen er perfekt.

For Seier og Saxo Bank var timingen perfekt, da man lancerede den digitale finanshandel i internettets spæde barndom, og det er altså sådanne gunstige situationer man ikke kan idéudvikle sig ud af. Et andet af Seiers råd til iværksættere er at bevare kontrollen så længe som muligt. “Lad være med at tage for mange investorer ind for tidligt, for så ejer du ikke længere din egen virksomhed. Jeg advarer altid iværksættere om at tage sådan nogle som mig ind – nu er jeg godt nok meget flink – men det er der mange investorer, der ikke er,” fortalte Seier med et smil til Techsavvy.

Se alle Lars Seiers forbindelser i erhvervslivet her