Virksomhedsformer
Skal du starte en ny virksomhed, eller er du blot interesseret i at kende reglerne for de forskellige virksomhedsformer? Der findes en række forskellige virksomhedsformer, som du kan overveje hvis du gerne vil stifte virksomhed i Danmark. Læs om regler, fordele og ulemper ved de forskellige virksomhedsformer her.
Indholdsfortegnelse
- Enkeltmandsvirksomhed
- Interessentskab (I/S)
- Anpartsselskab (ApS)
- Aktieselskab (A/S)
- Holdingselskab
- Hobbyvirksomhed
Enkeltmandsvirksomhed
Virksomhedsformen ’Enkeltmandsvirksomhed’ ejes og drives – som navnet indikerer – af én person. Du kan dog sagtens have flere ansatte i dit firma, men det er dig, der alene står for driften og økonomien. Faktisk er ejeren af en enkeltmandsvirksomhed og virksomheden juridisk set samme enhed. Det betyder, at du personligt hæfter for eventuel gæld, og at du i udgangspunktet beskattes personligt af hele overskuddet i virksomheden.
Til gengæld er det meget nemt at starte en enkeltmandsvirksomhed, og virksomhedsformen er da også den mest populære i Danmark. Det er gratis at registrere en enkeltmandsvirksomhed, og der er ingen krav om startkapital. Skulle du ønske det, kan du på et senere tidspunkt skifte virksomhedsform og f.eks. omdanne din enkeltmandsvirksomhed til et anpartsselskab eller et aktieselskab.
Fordele ved enkeltmandsvirksomhed
- Det er gratis at oprette virksomheden
- Der skal ikke laves årsregnskab eller revision
- Færre regler og mindre administration
- Evt. underskud kan trækkes fra din (eller din ægtefælles) lønindkomst
Ulemper ved enkeltmandsvirksomhed
- Du hæfter personligt for virksomhedens underskud og gæld
- Overskydende kapital er personligt og firmaet kan ikke investere i aktier, anparter o.l.
- Der kan ikke være flere ejere af en enkeltmandsvirksomhed
Registrering af enkeltmandsvirksomhed
Ønsker du at registrere en enkeltmandsvirksomhed, går du blot ind på Virk.dk og finder blanketten Start virksomhed. Log herefter ind med dit NemID, vælg ’Enkeltmandsvirksomhed’ og udfyld informationer som navn og adresse. Tag stilling til om du virksomhed skal momsregistreres eller lønsumsregistres. Udfyld også din branchekode. Når du har udfyldt alle felter, klikker du ’OK’ herefter du er indehaver af din egen virksomhed.
Opret enkeltmandsvirksomhed på Virk.dk her
Interessentskab (I/S)
Et interessentskab – forkortet I/S – er en virksomhedsform, der minder meget om en enkeltmandsvirksomhed. Den helt store forskel er dog, at et interessentskab ejes af minimum to personer, mens en enkeltmandsvirksomhed – som navnet indikerer – blot ejes af én person. Ejerne af et interessentskab kaldes interessenter, og hæfter solidarisk for virksomhedens økonomi og eventuelle underskud.
Det er meget nemt at starte et interessentskab. Virksomheden er gratis at oprette og registrere, ligesom der stilles ikke krav om startkapital. Da et interessentskab er et samarbejde mellem flere parter, er det vigtigt, at der laves en konkrakt med virksomhedens regler og retningslinjer.
Fordele ved interessentskab
- Det er gratis at oprette virksomheden
- Der skal ikke laves årsregnskab eller revision
- Evt. underskud kan trækkes fra din (eller din ægtefælles) lønindkomst
Ulemper ved interessentskab
- I hæfter personligt og solidarisk for virksomhedens underskud og gæld
- Der skal i udgangspunktet betales personskat af virksomhedens overskud
- Overskydende kapital er personligt og firmaet kan ikke investere i aktier, anparter o.l.
Registrering af interessentskab
Du kan registrere et interessentskab på Virk.dk ved at vælge blanketten Start virksomhed. Her logger din ind med NemID og vælger ’Interessentskab’. Udfyld informationer som navn og adresse og tilføj virksomhedens branchekode. Når du har udfyldt alle felter, klikker du ’OK’ herefter du er indehaver af din egen virksomhed.
Opret interessentskab på Virk.dk her
Anpartsselskab (ApS)
Et anpartsselskab – forkortet ApS – er en virksomhedsform hvor en eller flere personer (eller virksomheder) ejer dele (anparter) i den pågældende selskab. Hvad stor en antal hver andelshaver ejer afhænger af, hvor meget de har indskudt i anpartskapitalen. For at starte et anpartsselskab skal man minimum skyde 40.000 kr. ind som anpartskapital.
Modsat en enkeltmandsvirksomhed så er et anpartsselskab en selvstændig juridisk enhed, hvilket betyder at der kun hæftes for de værdier, der er i virksomheden. Du kan således ikke ende med en større gæld, end den værdi, du har investeret i virksomheden. Til gengæld opnår du ikke den personlige skattefordel, der findes i enkeltmandsvirksomheder. Her kan du nemlig trække et eventuelt underskud fra din lønindkomst eller fra din ægtefælles indkomst.
Generelt er der flere krav til at drive et anpartsselskab end en enkeltmandsvirksomhed. F.eks. skal selskabet have en ledelse ligesom der skal udarbejdes årsregnskaber, som skal indsendes til Erhvervsstyrelsen.
Et anpartsselskab kan også anvendes som holdingselskab. Læs mere om holdingselskab her.
Fordele ved et anpartsselskab
- Du hæfter kun for det kapital, du har ført ind i virksomheden
- Der kan være flere ejere af et anpartsselskab
- Et ApS fremstår seriøst overfor kunder og samarbejdspartnere
- Lavere startkapital end ved aktieselskab
Ulemper ved et anpartsselskab
- Der skal bruges minimum 40.000 kr. i startkapital
- Der skal laves årsregnskab og revision
- Selskabets formue og værdier er selskabets og ikke ejernes
- Stiftelsesomkostninger samt dokumentation ved stiftelse
Registrering af anpartsselskab
Ønsker du at registrere et anpartsselskab, skal du gå ind på Virk.dk og finde blanketten Start virksomhed. Herefter logger du ind med dit NemID, vælger ’Anpartsselskab’ og udfylder de påkrævede informationer. Vær opmærksom på, at det kræver mere dokumentation at oprette et anpartsselskab end f.eks. en enkeltmandsvirksomhed. Udover at du skal bevise, at du har 40.000 kr. (på en bankkonto eller som værdier i virksomheden), skal der bl.a. udarbejdes et stiftelsesdokument og vedtægter for virksomheden. Dette kan du med fordel få hjælp til hos en advokat eller revisor.
Opret anpartsselskab på Virk.dk her
Aktieselskab (A/S)
Et aktieselskab – forkortet A/S – er et selskab, som ejes af en række aktionærer. Aktionærernes ejerandel afhænger af hvor mange aktier, de har købt i selskabet. Ved at købe aktier, kan aktionærerne få indflydelse på selskabets drift gennem den årlige generalforsamling, ligesom de kan gøre en god investering. Aktionærerne kan både nyde godt af det overskud, som selskabet genererer og håbe på at sælge aktierne videre med fortjeneste, hvis aktiekursen i mellemtiden er steget.
Det kræver en stor kapital at registrere et aktieselskab, og der er således også den mest velansete og seriøse virksomhedsform. Udover at et aktieselskab er dyrt at oprette (startkapital på minimum 400.00 kr.) er der også en række regler og krav forbundet med etableringen. Det drejer sig bl.a. om stiftelsesdokumenter, ejerbog, vedtægter mm). Der stilles langt flere juridiske krav til et aktieselskab end til andre virksomhedsformer.
Ligesom tilfældet er med et anpartsselskab, så hæfter aktionærerne (ligesom anpartshaverne) kun for den kapital, de har lagt i virksomheden. De kan altså kun miste de penge, som de har købt aktier for.
For et aktieselskab er det lovpligtigt af have valgt en bestyrelse og ansat en direktør. Direktøren har det daglige driftsmæssige ansvar for selskabet mens bestyrelsen har ansvaret for den generelle strategi. Det er aktionærerne der vælger medlemmer til bestyrelsen. Valget foregår oftest i forbindelse med den årlige generalforsamling.
En del af den lovmæssige drift involverer at der skal foretages revision af årsrapporten, og at årsregnskabet skal indleveres til Erhvervsstyrelsen senest fem måneder efter endt regnskabsår.
Fordele ved et aktieselskab
- Aktionærer hæfter kun for det kapital, de har ført ind i virksomheden
- Der kan være flere ejere af et aktieselskab
- Aktieselskab har en god markedsføringsværdi overfor kunder og samarbejdspartnere
- Aktier ejet gennem holdingselskab kan give skattemæssige fordele
Ulemper ved et aktieselskab
- Stor startkapital (minimum 400.000 kr)
- Underlagt strenge krav og reguleret ifølge selskabsloven
- Der skal laves årsregnskab og revision
- Stiftelsesomkostninger samt dokumentation ved stiftelse
Holdingselskab
Et holdingselskab er kort fortal et selskab, der ejer andre selskaber. I udgangspunktet er der tale om et almindeligt anpartsselskab eller aktieselskab, men et holdingselskab er ikke momsregistreret, og har ikke nogen selvstændig produktion. I stedet benyttes selskabet bl.a. til at opnå en række skattemæssige fordele, da du frit kan overføre et overskud fra dit driftsselskab til dit holdingselskab.
Som iværksætter kan du oprette et holdingselskab som et anpartsselskab (ApS) med 40.000 kr. i kapital. Du kan herefter benytte de samme 40.000 kr. til at oprette et driftsselskab – også et anpartsselskab (ApS). Et holdingselskab er en selskabskonstruktion, der tillader dig at flytte rundt med overskuddet fra dit driftsselskab uden at overskuddet skal personbeskattes.
Pengene i dit holdingselskab kan du frit investere i andre aktiver – f.eks. andre driftsselskaber. Ved at benytte et holdingselskab, kan du minimere risikoen i det driftsselskab ved at tage dit overskud ud af driftsselskabet. Du undgår også at betale personskat ved et slag af driftsvirksomheden.
Da du udelukkende hæfter for den kapital, der er i driftsselskabet, løber du ikke så stor en risiko, hvis dit driftsselskab skulle gå konkurs.
Hobbyvirksomhed
En hobbyvirksomhed er en virksomhed, som er startet på baggrund af ejerens personlige hobby / interesse. Hobbyvirksomhedens formål er således ikke at opnå økonomisk udbytte, og virksomheden er derfor underlagt færre krav end andre virksomhedsformer. Din hobbyvirksomhed behøver ikke et CVR-nummer og skal ikke registreres hos Erhvervsstyrelsen.
Hobbyvirksomheder skal ikke opkræve moms (heller ikke selvom de har en omsætning på over 50.000 kr).
Find overskuddet i din hobbyvirksomhed
Skatteregnskabet for din hobbyvirksomhed er meget enkelt – du skal blot trække dine virksomhedsudgifter fra dine indtægter. Har din hobbyvirksomhed et overskud, skal det oplyses på din selvangivelse. Går din forretning i 0, eller har du et underskud, skal du ikke oplyse beløbet. Et underskud i en hobbyvirksomhed kan heller ikke trækkes fra din øvrige lønindkomst (som man kan i en enkeltmandsvirksomhed).
Du skal oplyse overskuddet i din hobbyvirksomhed i din selvangivelse (Rubrik 20 som omfatter nettoindkomst fra ikke-erhvervsmæssig virksomhed, der ikke er arbejdsmarkedsbidragspligtig (hobbyvirksomhed). Der betales ikke arbejdsmarkedsbidrag (AM) af indtægten fra din hobbyvirksomhed.
Hvilke udgifter kan du trække fra i din hobbyvirksomhed?
Du kan i udgangspunktet trække de omkostninger fra, som du har haft til en specifik opgave / ordre. Er du f.eks. kunstner og sælger et maleri, så kan du trække materialeomkostningerne til maleriet fra. Her tænkes på de materialer, der er anvendt til det specifikke maleri (inklusive eventuelle leveringsomkostninger).
Du kan ikke trække dit staffeli, pensler og andre redskaber, du benytter, da disse også kan anvendes privat (til din hobby). Da der er tale om din hobby kan du naturligvis heller ikke trække din egen arbejdsløn fra.
Der er intet krav om bogføring for en hobbyvirksomhed, men gem alle kvitteringer og faktureringer, så der er styr på dokumentationen.